Scurt istoric

Istorie Februarie 20, 2015

Parohia Sfantul Lazar a fost infiintata in anul 2007, luna august.

Parohia Sfantul Lazar a fost infiintata in anul 2007, luna august, prin decizia Nr. 625/2007 in jurul Capelei din cimitirul Pietricica, deservind nevoile spirituale a 700 de familii.

Biserica parohiei a fost construita de Domeniul Public R.A. cu sediul in municipiul Piatra Neamt, asa cum reiese din Certificatul de Urbanism nr. 696/07.1995, activitatea de costruire fiind sustinuta se de Protopopiatului Piatra Neamt. Biserica are dimensiunile: 21,5 m lungime si 6 m latime, structura fiind din barne de lemn. Din partea Protopopiatului Piatra Neamt, lucrarile au fost coordonate de Pr Gheorghe Puscalau si apoi de Pr gregorian Arcadie, care a slujit ca preot slujitor pana in anul 2004 cand a iesit la pensie. In anul 2004 Pr. Ionica Sorinel a fost numit preot 2 la parohia Sfantul Mina din Piatra Neamt. Intrucat Capela Sfantul Lazar era filie a parohiei Sfantul Mina, preotul Ionica Sorinel a slujit ca preot slujitor la Capela Cimitirului Pietricica pana in anul 2007 cand a fost infiintata ca parohie, iar pr. Ionica Sorinel a fost numit preot paroh (decizia 626/2007).

De la numirea pr. Ionica la Capela Sfantul Lazar s-au continuat lucrarile de constructie si infrumusetare, si anume: racordarea la reteaua de apa potabila si la cea de gaz, placarea cu polistiren si placi OSB si tencuieli exterioare, catapeteasma, policandre, strani, mobilier si in Altar, biblioteca, vesminte si vase liturgice.

Deoarece capela nu are o fundatie adecvata terenului (pe acest loc a fost fabrica de caramida), lucrarile de infrumusetare au fost oprite, urmand sa se construiasca o biserica noua. La initiativa preotului paroh si a Consiliului parohial s-au facut demersurile necesare pentru obtinerea terenului pentru construirea noii biserici. Astfel, Consiliul Local Piatra Neamt a dat in folosinta gratuita parohiei Sfantul Lazar o suprafata de 460 mp in incita cimitirului Pietricica pentru construirea noului lacas de cult. Pana in prezent s-a obtinut Certificatul de Urbanism Nr. 252/14.05.2014 urmand demersurile pentru obtinerea Autorizatiei de constructie.